Loading...

Irodaház

Irodaházaknál főként az irodai berendezés áramellátásán és a munkakörnyezet megfelelő megvilágításán van a hangsúly.

Megvilágítás tekintetében a szabvány világosan fogalmaz és a munka jellegétől függően előírja a kellő megvilágítás mértékét, ezt fénymérési jegyzőkönyvvel igazolni is kell, amely az átadási dokumentáció részét kell, hogy képezze.

Az áramellátás egyszerűnek tűnik, de egy jól átgondolt irodában, ahol számítógépekkel, dolgoznak, gondolni kell arra is, hogy ezek az eszközök érzékeny berendezések és sok értékes adat van rajtuk, így célszerű gondoskodni a túlfeszültség védelmükről D típusú túlfeszültség védelem beépítésével. Ha igény van rá szünetmentes áramkört kell kiépíteni, hogy esetleges áramszünet esetén legyen lehetőségünk a fontos munkák biztonságos lementésére, ezt megoldhatjuk helyileg az adott eszköz mellé telepített úgynevezett szünetmentes táppal, vagy központilag is.

Arra figyeljünk, hogy bizonyos eszközök érzékenyek, így alkalmazzunk mindig szinuszos szünetmentes áramforrást.

Gépészeti szempontból is van dolgunk, hiszen gondoskodni kell a megfelelő légcsere, hűtés, fűtés áramellátásáról is. Ez sok ventilátor, klíma, hőcserélő áramellátását és érzékelőit jelenti, de ide tartozik az elektromosan vezérelt sötétítő rendszer is.

Automatizálni szoktuk az épület külső és beltéri világításait is, például a folyosón ne kelljen a kapcsolókat keresgélni, véletlen valaki lekapcsolja a világítást, ami balesetveszélyes lehet. Az automatizálás részét képezi a gyengeáramú rendszerek kiépítése, ami magában foglalja a kamerarendszert, a beléptető rendszereket és a strukturált helyi hálózatot, ami hálózati és internet elérést biztosít, továbbá szinte mindenhol kiépítésre kerül vezeték nélküli hálózat is, ezt jelenleg modern technológiával Cat6/Cat7 hálózati kábelekkel és WiFi6 szabványt használó Mesh eszközökkel oldjuk meg.

Szerelési technológia tekintetében szinte mindenhol álmennyezet van, ami elrejti a rengeteg gépészeti és légtechnikai csöveket, így célszerűen mi is itt közlekedünk a kábeleinkkel. Általában a folyosón alakítunk ki egy tálcarendszert oldalfalhoz rögzítve vagy mennyezetről függesztve, tűzálló nyomvonallal kiegészítve és innen látjuk el az egyes irodákat. Ez könnyű szervizelést biztosít és lehetőséget az esetleges későbbi bővítésre.

Ez egy demó oldal tesztelési célokból — az esetleges rendelések nem kerülnek teljesítésre.